👋 Kan ik je ergens mee helpen?
Johan van den Berg Accountmanager Plan direct een kennismaking! Plan direct een kennismaking!

Bereid je voor op de Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit

Heeft jouw organisatie meer dan 100 werknemers? Dan ben je vanaf 1 juli 2024 verplicht om te rapporteren over het totaal aantal gereisde kilometers door jouw werknemers voor jouw organisatie.

Maak jouw AFAS omgeving klaar voor de nieuwe rapportageverplichting

De rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) is een directe uitwerking van de doelstellingen van het Klimaatakkoord om tegen 2030 de CO₂-uitstoot door woon-werkverkeer en dienstreizen met 1,5 Mton te verminderen.

Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent, is het essentieel om de AFAS-omgeving te optimaliseren. Op deze manier zijn de benodigde gegevens altijd beschikbaar voor de rapportage, zonder dat extra inspanningen nodig zijn.

We bieden ondersteuning bij het inrichten van de InSite-pagina Mobiliteit, waardoor alle relevante data wordt vastgelegd en eenvoudig gerapporteerd kan worden. Daarnaast kunnen we helpen bij het opzetten van enquêtes, aanpassen van declaratieprofielen en publiceren van het CSR-dashboard. Dit alles kan worden gerealiseerd binnen één consultancydag!

Voor wie geldt de rapportageplicht

Als jouw bedrijf op 1 januari 2024 meer dan 100 werknemers heeft op één KvK-nummer, moet je rapporteren. Als je op 1 juli 2024 nog onder de 100 werknemers zit maar later in 2024 groeit tot meer dan 100 werknemers, hoef je pas vanaf het kalenderjaar 2025 te rapporteren. Let op: je moet apart rapporteren voor elk KvK-nummer dat je hebt. En deze verplichting geldt alleen voor werknemers die meer dan 20 uur per maand werken.

Bike

Wat gaan wij voor jou inrichten

Naast het opzetten van de InSite-pagina Mobiliteit, kunnen we ook de enquête voor je opzetten die nodig is voor de rapportage, de declaratieprofielen aanpassen en het CSR-dashboard publiceren. Dit kunnen we allemaal binnen één consultancydag voor je regelen.

WPM in 1 dag

Plan de consultancydag

Het is belangrijk om op tijd te zijn met het plannen van de consultancydag, gezien de beschikbaarheid van onze consultants. Zo kunnen we ervoor zorgen dat alles vóór 1 juli is ingericht, wat betekent dat je op tijd klaar bent om te voldoen aan de rapportageverplichtingen.

Plan nu!Plan nu!
Plan de consultancydag

CSR Dashboard

CSR betekent Corporate Social Responsibility. Dit staat voor de wijze waarop bedrijven sociale, milieu- en economische aspecten integreren in hun cultuur, strategie en bedrijfsvoering. CSRD betekent Corporate Sustainability Reporting Directive. Dit is een richtlijn vanuit de EU die geldt voor organisaties in alle EU landen. CSR is dus een soort internationale variant van MVO, maar dan niet vrijblijvend. De CSRD wordt vanaf 2024 stapsgewijs ingevoerd. Op het moment dat deze richtlijn geldt voor jouw organisatie moet je gaan rapporteren over je prestaties/beleid op het vlak van mens en milieu. Wat is de impact van jouw bedrijfsvoering op het milieu? Hoe ga je om met afvalstromen? Hoe divers is jouw personeelsbestand? Hoe ziet je beloningsbeleid eruit en hoe voorkom je loonkloven tussen diverse genderidentiteiten? Hoe reizen jouw medewerkers naar het werk? Hoe duurzaam is het mobiliteitsbeleid? Welk beleid je ook voert of welke inspanningen je ook doet, vanaf 2024 wordt het stapsgewijs verplicht om hierover te rapporteren. De accountant moet vervolgens checken of jouw beweringen kloppen. Let op: Als je geen doelen stelt en beleid maakt dan moet je gaan rapporteren volgens de CSRD richtlijn. Het is dus van belang dat je doelen stelt en jouw doelen meetbaar maakt zodat je de effecten van jouw beleid inzichtelijk hebt en hier met een druk op de knop over kunt rapporteren. Met Simplex Analytics maken we CSR dashboards die naadloos aansluiten op jouw duurzaamheidsbeleid én AFAS inrichting. Daarnaast geven we alle stakeholders binnen de organisatie geautoriseerd toegang zodat ook zij de effecten van het beleid continu inzichtelijk hebben en er bewust van zijn.

Op de fiets

Wil jij ook goed voorbereid zijn?

Plan de consultancydag Plan de consultancydag
© 2024 Simplex Consultancy Algemene voorwaarden Privacy verklaring