5 voordelen van een goede werkhouding

Lees verder

De gevolgen van een verkeerde houding

Werkhouding, iedereen heeft het erover maar wat verstaan we er nou precies onder. Zit je lekker onderuitgezakt, met je hoofd steunend op een hand terwijl je dit artikel leest? Precies, dat is een werkhouding. Niemand zal zeggen dat het een goede werkhouding is, maar het is een werkhouding. Vaak zorgt een foutieve werkhouding voor kort comfort en op lange termijn voor fysieke en/of mentale klachten met verzuim tot gevolg.

  • Verschillende schouder- en rugklachten
  • Wazig zien en het gevoel van een band rond je schedel
  • Pijnlijke en stijve spieren
  • Laag energieniveau of zelfs depressief
  • Stress
  • Foutieve ademhaling
Uit een onderzoek van Noties bleek dat pijn in de onderrug (43%), nekpijn (40%) en schouderpijn (35%) het meest aanwezig waren.

Nekpijn

Denk aan je hoofd op je hand steunen, het verlicht de druk op je nek en het voelt fijn. Maar waarom? Omdat je een lange tijd daarvoor voorover in je computer bent gedoken. Hierdoor komt er dusdanig veel spanning op je nek, dat je vanzelf klachten gaat ervaren. Zodra je klachten in je nek ervaart, is het niet maar zo opgelost. Vaak is dit een gevolg van langdurige verkeerde belasting.



Privé situatie

Niet alleen het werk lijdt eronder, ook kan dit behoorlijke gevolgen hebben voor de privé situatie. Je stapt met een verkrampte rug uit bed, je kinderen willen met je spelen maar iedere beweging die je maakt doet pijn. Het frustreert jezelf wat je uit op je partner, waardoor er een gespannen privé sfeer ontstaat. Als deze cirkel maar lang genoeg in stand blijft kan dit zorgen voor, in sommige gevallen, langdurig verzuim.



“For every inch of Forward Head Posture, it can increase the weight of the head on the spine by an additional 10 pounds.” -Kapandji, Physiology of Joints, Vol. 3

Wat is precies een goede houding?

Een slechte houding is vaak het gevolg van jezelf weg laten zakken in de zwaartekracht. Een goede houding daarentegen kost in het begin enige moeite, maar ook dit kan een standaard patroon voor je lijf worden. Het doel van een goede houding creëren is een situatie waardoor jij er niet meer over na hoeft te denken. Door bepaalde spiergroepen aandacht te geven, waaronder de bilspieren, quads, core en schouder, neem je toe in basis kracht voor een goede houding.



Hoe kan je je werkhouding verbeteren?

De meeste mensen weten dat ze een betere houding kunnen hebben. Maar de meesten weten niet wat de enorme voordelen zijn van een goede houding en hoe dat je leven en je lichaam kan veranderen. Iedereen weet nog wel die leraar of 1 van je ouders die je erop wees dat je rechtop moest zitten en je schouders naar achteren moest trekken. Zodra er geen bewustzijn gecreëerd wordt voor een goede houding, wint de zwaartekracht het meestal.

Verrassend genoeg is het zeker niet volledig jouw schuld! Je werkomgeving, de auto en de comfortabele bank thuis werken allemaal je ideale houding tegen. Maar wat kunnen we er dan aan doen en hoe bereiken we een goede houding?



Benieuwd wat Simplex voor jouw organisatie kan doen?

Neem contact op Neem contact op
© 2024 Simplex Consultancy Algemene voorwaarden Privacy verklaring