Nieuws
Een frisse start van het nieuwe jaar. De payroll jaarovergang, het jaarlijkse ritueel om het huidige jaar af te sluiten en het nieuwe jaar op te starten. Wij merken dat veel medewerkers er tegenop zien om deze stappen te doorlopen. Dit omdat het altijd in een hectische periode van het jaar plaatsvindt en je rond deze tijd misschien liever wel vrij bent. Daarnaast moet je natuurlijk altijd weer even schakelen hoe de stappen ook alweer waren om de jaarovergang uit te voeren… Om die reden heeft AFAS hier speciale thema pagina’s voor aangemaakt. Eentje om het jaar af te sluiten en eentje om het jaar vervolgens weer op te starten. De pagina voor het afsluiten vind je hier en voor het opstarten van het nieuwe jaar vind je hier.
Als je nu al goed voorbereid bent, loop je niet tegen verassingen aan
Op deze pagina vind je natuurlijk een duidelijke en uitgebreide uitleg, maar er zijn een aantal punten welke wij nog extra onder de aandacht willen brengen:
- Zorg ervoor dat je voor de afsluiting van het huidige jaar de TWK’s vanaf periode 1 initieert. Dit zorgt ervoor dat alle mutaties in het huidige jaar nogmaals worden berekend en bijzonderheden nu boven tafel komen. Mocht je onverhoopt het jaar nog een keer moeten openbreken, dan kom je niet voor verassingen te staan.
- Bepaal wanneer je de werkkosten regeling wilt afrekenen. Dit kan zowel in december als in januari, echter als je dit in december doet dan vul je in januari 0 en omgekeerd.
- Werk je eigen looninrichting bij, bepaal waar jij afwijkt van de CAO en welke waardes dus bijgewerkt moeten worden. Denk hierbij aan loonschalen, pensioenregelingen en andere eigen looncomponenten of onderdelen daarvan. Mocht je hierover twijfelen, raadpleeg dan een consultant.
- Houdt bij de berekening jaarloon BT, rekening met toekomstige salarisregels. Deze moeten handmatig worden aangepast. Maak daarnaast altijd een export van de berekende bedragen. De berekening jaarloon BT kan maar 1 keer worden uitgevoerd.
- Uiterlijk in december ontvang je de brief werkhervattingskas van de belastingdienst. Vergeet deze gegevens niet te controleren/verwerken in Profit.
Ps. in deze blog hebben wij het alleen specifiek over Payroll gehad, maar vergeet ook niet de verlofrechten voor 2021 toe te voegen!